Psychosomatické príčiny chorôb–ochorenia hrudnej chrbtice

01.09.2008 Celý región

„... „Neobmedzuj svoj život tým, že obmedzíš svoju lásku... “
INTRO...
William Shakespeare napísal: „Celý svet je javiskom a všetci ľudia proste hráči“... už vtedy postrehol okolo seba nasadené masky, herecké úlohy za účelom prijatia inými. Podliehaš tlaku, aby si vyhovel a stávaš sa ľahostajným voči svojmu skutočnému „JA“ . Na základe svojho systému presvedčenia, že nie si dosť dobrý, nemôžeš byť akceptovaný si držanie tela sťahuješ dovnútra, lebo si chceš chrániť svoje vnútro. Veríš, že tvoj vysnívaný svet je skutočnosť. Si pri vedomí, ale vedome neuvažuješ. Podvedomie je predsieň, do ktorého ukrývaš svoje zranenia a bolesť, ktorým sa chceš vyhnúť. Životom kráčaš slepo, popierajúc alebo ignorujúc citové putá, ktoré si umelo vytvoril v detstve... Akonáhle si neuvedomuješ, že tieto tvoje pocity sú len tvojim presvedčením, strácaš ochotu i sebaistotu. Fyzické telo je strnulé a myslíš si že inú možnosť nemáš...
„... je lepšie málo zažiť a krásne prežiť ako mať veľa a predsa nevidieť nič... “
Kostra...
Kostra je dômyselný mechanizmus a s každým stavcom je spojený aj niektorý sval, orgán, tkanivo, kosti, zuby, vlasy a nechty... Masáž ti pomôže bolesť povoliť, ak si tento blažený pocit dopraješ spolu s uvedomením si „pravdepodobnej psychickej príčiny tejto blokády“, uľava príde oveľa skôr. Lieky neodstránia problém, iba ti utíšia bolesť ...
Príklady pravdepodobných príčin ochorení spôsobených zablokovaním hrudných stavcov:
Akákoľvek bolesť tela je iba PREBYTOK ENERGIE V NIEKTOROM SVALE. Každá zmena v reakcii svalu ukazuje na niektorú citovú záležitosť. Pochopením príčiny a uvoľnením napätia (stresu) daného svalu uvoľníme blok na niektorom stavci. V tomto pokračovaní opisu psychosomatických príčin ochorení chrbtice pokračujem hrudnými stavcami.
T1 prvý hrudný stavec sa spája s oblasťou končatín od lakťa nadol a s vnútorných orgánov to sú pažerák a priedušnica. Nerovnováha môže spôsobovať bolesti rúk od lakťa nadol, kašeľ, dýchacie ťažkosti, chrípku, vysoký tlak, stratu vedomia, anamnézu, chronickú únavu, závrate, ..
Ako zvládaš prostredie v ktorom žiješ? Máš pocit že nevieš lásku ani dať, ani prijať?.. . Akékoľvek popieranie emócií môže narásť do bodu, kedy to už nezvládaš. Strach, príliš veľa úloh, bezmocnosť, odstup od života ťa uberá o vlastnú radosť... .. Ruky sú veľmi jemný nástroj. Vieš sa chopiť svojej príležitosti skutočne tak, ako to cítiš? Drž sa toho čo vieš, uvoľni sa! Vymaž z mysle túžbu byť ako tí druhí... . Ak sa snažíš žiť život iných uberá ti to vlastnú energiu.
A:“ Som mierumilovný, odhodlaný a ochotný zodpovedne prijať následky za svoje činy... “
T2 stavec srdca, chlopní, osrdcovníka srdcových ciev. Jeho nevyváženosť môže súvisieť disfunkciou srdcovej činnosti a určitými bolesťami hrudníka.
Je pre teba život ťažký? Zdá sa ti, že ťa každý zráža na kolená? Sklamal ťa partner, dieťa, kolega z práce, priatelia... Všetko sa ti zrazu rúca? Strach, bolesť, poranenia, zaťatosť, to všetko spôsobilo uzavretie srdca... .. Už neexistuje cieľ, zmysel. Keď zmizne cieľ dochádza k uvoľneniu zrazenín a upchaniu ciev ako pokus o zmenu neradostného bytia...
„... Čo ťa ohrozuje nie je tak silné ako myšlienka, že ťa to ohroziť môže!.. . “
Bojuješ s veternými mlynmi v domnienke, že sú to nepriatelia. Najväčším nepriateľom si sám. Správanie „tvojho“ okolia je iba odraz dôsledku tvojho myslenia. Veď nik ťa nemôže ohroziť viac ako ty sám vlastným scenárom myšlienok.
A: „ V každej situácii som v jednote naplnený, v sebaistote srdečný a v ochote posilnený... “
T3- stavec pľúc, priedušiek, pohrudnice, bránice a prsníkov. Vychýlenie rovnováhy môže spôsobiť chrípku, bronchitídu, zápal pohrudnice, zápal pľúc.
Ako sa ti dýcha? Ak dýchaš voľne, bez ťažkostí znamená to, že máš všetkých rád. Ak dych je ťažký, prípadne ťa pri dýchaní pichá... zamysli sa nad životom a hľadaj činy, kde bodáš do druhých, nedáš im priestor k vyjadreniu...
Nauč sa prijímať vzduch, „rozdýchaj“ sa do radosti, ... dávaj lásku a priestor druhým. Ak posilňuješ ego a pýchu myšlienkami, rečou, činmi súdiš iných, sťahuješ sa do ulít, zožieraš sa ...
A: „ Som tvorivý, príťažlivý, plný optimizmu a prijímam sa cez pocity iných taký, aký som... “
T4- stavec žlčníka a oparov.
Si nespokojný so situáciou? Vrie to v tebe? Máš pocit, že si utláčaný a ostatní sú tvrdí a nevšímaví k tvojim potrebám? Ako reaguješ na tieto výzvy ? Pozri sa čo ťa chce život naučiť prostredníctvom situácií ktoré ti idú do cesty. Čo ťa trápi? Čo chceš ukryť pred svetom? Čoho sa bojíš? Miesto radosti stojíš ako oparený!
Ak vedome robíš chyby, trestáš sám seba! Zasiahnuté nervy ťa zotročujú a ovládajú! Nečisté myšlienky plnené zlobou nosíš a dusíš v sebe ak svoj názor úprimne (nie tvrdošijne! ) nevyjadríš. Dovtedy nedopraješ duši kľud... Cítiš sa nedôležitý na tele, na podvedomej úrovni máš strach z toho, že budeš ohrozený a na vedomej úrovni sa hneváš a vrie to v tebe, že „oni“ ťa prehliadajú?
A: „Všetko čo ma v živote postretne si zaslúžim, som v sebe a sebou zjednotený, smelý a v ochote povzbudzujúci, že sa danej situácii dokážem prispôsobiť... “
T5- stavec pečene, solárneho plexa a krvi. Môže spôsobiť horúčky, poruchy tlaku, krvného obehu, choroby pečene a artritídu.
Predstav si situáciu, keď sa na niečo veľmi tešíš. Napríklad na oslavu , ktorú dlho pripravuješ, tešíš sa na darčeky a... ... návšteva nepríde. Radosť z teba odchádza a nahrádza ju sklamanie, hnev, smútok. Krv je ako radosť keď čakáš niekoho. Keď nepríde, odchádza z teba radosť... . krv sa sťahuje, slabneme... . krvinka sa nedostane tam, kam má.
Pečeň označuje náš vzťah ku svetu, mieru a kvalitu komunikácie. Ak zabudneš na detskú radosť ak si stvrdnutý a znecitlivený nastáva nerovnováha. Premeň energiu hnevu na ochotu. Daruj si perlu súcitu a drahokam odpustenia...
A: „Som v záujme ocenený, v rovnosti zúčastnený a mám voľbu! “
T6- stavec žalúdka. Často ťa páli záha? Hlceš zlosť a potom cítiš, akoby si mal v žalúdku kameň? Je ti z „niekoho“ nanič? Alebo sa ti dokonca niečo hnusí? Potrava ti trávi dlho? Kto ti „leží v žalúdku? “
Každá udalosť v tvojom živote ťa učí. Situácie sú ako kameň, ubíja ťa, keď nedokážeš veci prijať s láskou. Potom nie si schopný zniesť také rany, a nevládzeš z kameňovania vyjsť... . Ak pochopíš, že si trpiteľ z vlastnej vôle a zmeníš postoj skôr ako dôjde k vytvoreniu vredu – vyhral si! Prasknutie vredu znamená povolenie nahromadenej zloby, pretečenie ... Choroba volá po pomoci, ocenení... . Ach kedy už ma konečne niekto pochváli!
Nezáviď! Neporovnávaj! Všetko sa mení... i to, kto ovláda a rozhoduje. Ak zablokuješ lásku, zničíš seba...
A: „ Moja voľba byť k sebe úprimným ma robí nepostrádateľným... “
T7- stavec pankreasu a dvanástnika uvoľňuje vredy a gastritídu.
Myslíš si, že život je voči tebe nespravodlivý, že ostatní sa majú lepšie ako ty? Cítiš sa mrzuto a vyjadrenie zlyháva? Neostáva iné ako stiahnuť sa do svojho vnútra a ticho žialiť. Uzavretím sa pred vonkajším svetom sa cítiš ako po prehratom boji... .porazený! Stav keď sa cítiš „porazený“ a myslíš si, že nemá význam o tom rozprávať ťa uzavrie do mlčanlivosti a niet už voľby.
Život každého je výsledkom jeho myslenia. Všetci máme rovnaké možnosti. Ak pochopíš, že to, čo skutočne „SI“ je výlučne tvoja voľba, staneš sa sám sebou. Tvoj život nie je boj o príležitosti! Ak prejavíš záujem o tvorbu vlastného scenára života, staneš sa nepostrádateľným tak pre seba, ako i pre iných. Pochopením, že jediné, čo skutočne zmeniť môžeš je tvoj postoj k danej situácii, si vyhral...
A: „Môj život plynie v dôsledku mojich volieb. Moje voľby sú správne a pre mňa prospešné. “
T8- stavec sleziny ovplyvňuje poruchy imunitného systému spojené s disfunkciou sleziny.
Nik nevie oceniť to, čo preň robíš? Stiahneš sa do ulity svojich myšlienok a myslíš si, že ich potrestáš tým, že nebudeš v ich blízkosti? Myslíš si , že ich to bude trápiť a zrazu zistíš, že oni sa bavia aj bez teba?! Ako to len môžu! Vôbec nedoceňujú čo „JA“ pre nich obetujem!
Kto ma môže lepšie oceniť ako ja sám?! Veď odopieraním si zábavy netrestáš iných, ale najviac seba. Ty sa zožieraš vnútri svojej prázdnoty a „ONI“ sa bavia, nevediac o tvojich pocitoch.
A: Moja voľba v každom okamihu je... .. som záujme chápavý, v rovnosti spoľahlivý.
T9- stavec nadobličiek. Ak sa ti vyhodí vyrážka alebo koža inak zreaguje v dôsledku poruchy nadobličkových žliaz a lekári to diagnostikujú ako žihľavku alebo nejakú nemenovanú alergiu.
T10 a T11- Stavec obličiek a močovodu spojený s chronickou únavou, kôrnatením ciev, s ochorením prejavujúcim sa na pokožke v dôsledku vyplavovania škodlivín - akné, vyrážky, ekzémy... .
Čo sa deje v tvojej mysli? Preháňa sa ti tam veľa rôznych myšlienok, v čoho dôsledku nie si schopný fungovať tak, ako si praješ? Daj si myseľ do kľudu. Uzavretím sa do myšlienok brániš vnímať život tak, ako skutočne plynie. Akné je dôsledkom tvojho pocitu menejcennosti, túžba po prežití iných životov. Svet snenia... . nenechaj sa strhnúť rozprávaním iných o svojom živote. Ich prežitky môžu byť nadnesené. Ži teraz a tu!
Veľké rozpitvávanie života otvára obavy a strachy. Nemožno sa otvoriť prijímaniu, ak je zovretie obavou a neistotou... Napíš si vlastný scenár tak, ako si praješ aby tvoj život plynul. Neovplyvňuj životy iných svojou predstavou, čo by mali robiť , aby boli zdraví a šťastní. Neboj sa vytvoriť si radosť a šťastie pozitívnym myslením...
A: „ Som úplný, celistvý, rozvážny, svieži! Hovorím jasne. “
T12- oblasť tenkého čreva a lymfatického systému. Pôsobí na reumatické ochorenia a niektoré druhy neplodností... .
Ako riešiš svoje vzťahy? Skôr sa vyhýbaš riešeniu problémov a necháš to, nech sa „dáko“ doriešia, alebo naopak, premrštene sa to snažíš riadiť, lebo máš pocit , že iba to tvoje stanovisko je správne?
V oboch prípadoch sa jedná o závislosť- citovú väzbu na okolie. Či už sa jedná o poruchu spojením so zápchou alebo hnačkou, táto porucha vstrebávanie živín je zároveň poruchou citovou. V tenkom čreve idú živiny pre telo, ale aj v duchovnej rovine pomáha analyzovať a strebávať skúsenosti životných prežitkov... .
Ak sa zastaví odtok lymfy, poďakuj si, že sila organizmu zastavila a ohraničila tvoje nesprávne konanie, inak by malo horšie následky... Kto iný, ako ty ťa môže zbaviť odpadu? Príležitostí je dosť. Neplač pre to, čo nemáš a iní majú. Prijímaj to, čo máš. Tak sa najlepšie zbavíš škodlivín. Dávaj a ceň si lásku... .
A: „... v každom okamihu svojho života dávam a prijímam lásku... “
Farba...
obličky sú spojené so žltou farbou, solárnym plexom súvisí mandarínková , žalúdok a žlčník s olivovozelenou, pečeň s červenou a so srdcom zelená a ružová. Farba sa môže používať nosením odevov danej farby, využitím olejov, kúpeľov a pod. Iné použitie je predstavovať si túto farbu tak, že sa ňou buď sprchuješ, alebo plávaš v bazéne naplnenom tekutinou danej farby.
Hudba...
Hudba a spev bohaté na vysoké tóny a spievanie hlásky „a“, „i“.
Príroda...
Ľahni si uvoľnene vo voľnej prírode a dýchaj do jednotlivých orgánov. Sleduj, ako sa otvára a čistí oblasť nad pupkom až po oblasť priedušnice . Nechať preniknúť do seba energiu farby a vody cez vibráciu zvuku.
Kamene...
Liečenie drahými kameňmi nie je náhradou klasických liečebných postupov praktickej medicíny. Dobrým vzťahom k nim, láskou a pohladením, posilníme ich schopnosti, ktoré potom spätne podporia naše zdravie. Vhodné sú všetky druhy kameňov v rôznych odtieňoch žltej, mandarínkovej pre problémy stavcov T4-T12, zelený a ružový odtieň pre stavce T1-T3.
Strava...
Stavba ľudského tela závisí okrem fyzickej potravy tiež na citovej výžive z okolia. Veľa sa píše a hovorí o tom, či jesť mäso, alebo jesť delenú stravu, o diéte podľa krvných skupín, a pod... Môj názor je ten, že strava by mala byť vyvážená s dostatkom živín. Netreba nič preháňať, teda ani obmedzenia. Pokiaľ sú aj iné zdravotné problémy, treba sa poradiť s lekárom.
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región